Mutton Nihari recipe


Ingredients:

Mutton 500 g
Curd 1/2 cup
1 Onion sliced
1 Tomato chopped
Ginger garlic paste 1 tbsp
Nihari masala 2 tbsp
Garam masala 1/2 tbsp 
Red chilli powder 1/2 tbsp
Coriander powder 1 tbsp
Salt
Roasted chic peas powder (bhune chane ka powder)
1 inch piece Ginger jullien
2-3 green chillies chopped
Oil 2-3 tbsp.

Preparation:

#) Put a pressure cooker on flame, put oil in it. Now add onion slice and fry them till it becomes golden brown. Now add red chilli powder, coriander powder, garam masala powder, salt, Nihari masala, Ginger garlic paste,chopped tomatoes and add little water, stir fry it till oil get separated.
#) Now add mutton and stir it for 5 minutes, than add curd and 1/2 glass water and cook it for 15 minutes or till mutton will be cooked.
#) now open the lead and stir it till oil get separated. Now put off oil in a bowl and keep it aside.
#) Take a bowl put bhune chane ka powder and some water to make a smooth paste. Put this paste into nihari and add 1 glass or more accordingly water and cook it for 5 minutes on low flame.
Now nihari is ready.
SERVE IT WITH CHOPPEDGREEN CHILLIES, GINGER JULLIEN AND NIHARI OIL. SERVE IT WITH NAAN.

THANKS,
SALMA SIDDIQUI


सामग्री:

मटन 500 ग्रा
दही 1/2 कप
1 प्याज कटा हुआ
1 टमाटर कटा हुआ
अदरक लहसुन का पेस्ट 1 बड़ा चम्मच
निहारी मसाला 2 बड़े चम्मच
गरम मसाला 1/2 बड़ा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर 1/2 छोटा चम्मच
धनिया पाउडर 1 बड़ा चम्मच
नमक
भुना हुआ चीकू मटर पाउडर (bhune chane ka powder)
1 इंच टुकड़ा अदरक जूलियन
2-3 हरी मिर्च कटी हुई
तेल 2-3 बड़े चम्मच।

तैयारी:

#) प्रेशर कुकर को आंच पर रखें, उसमें तेल डालें। अब इसमें प्याज को डालें और उन्हें सुनहरा भूरा होने तक तलें। अब इसमें लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, गरम मसाला पाउडर, नमक, निहारी मसाला, अदरक लहसुन का पेस्ट, कटे हुए टमाटर डालें और थोड़ा पानी डालें, इसे तेल अलग होने तक भूनें।
#) अब मटन डालें और इसे 5 मिनट तक हिलाएं, दही और 1/2 गिलास पानी डालें और इसे 15 मिनट तक या मटन के पकने तक पकाएं।  
#) अब ‌‌ढक्कन खोलैं और इसे तब तक हिलाएं जब तक कि तेल अलग न हो जाए। अब एक कटोरी में तेल निकालकर अलग रख दें।  
#) एक बाउल लें जिसमें स्मूथ पेस्ट बनाने के लिए भुने चने का पाउडर और थोड़ा पानी डालें। इस पेस्ट को निहारी में डालें और 1 गिलास या अधिक पानी डालें और धीमी आंच पर 5 मिनट तक पकाएं।   अब निहारी तैयार है।

हरी मिर्च और निहारी तेल के साथ सर्व करें इसे NAAN के साथ सर्व करें।


धन्यवाद,

SALMA SIDDIQUI





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