ACHARI BHINDI

       
   ACHAARI BHINDI
Ingredients:
1kg Bhindi (ladyfinger)
1 tbsp onion seed (kalonji)
1 tbsp Cumin seed (Jeera)
2 tbsp Anise (sauf)
2 tbsp Coriander seed (sabut dhaniya )
1 tbsp fenugreek seed (Methi dana)
1 tbsp mustard seed (sarso dana)
2 tbsp dry Mango powder(Aamchoor)
2 tbsp red chilli powder (lal mirch)
1 tbsp turmeric powder (haldi)
1 cup curd
Salt
2 tbsp Oil.

PREPARATION:

#) sliced all ladyfingers and keep a side.
#) Take a mixer grinder, put Coriander seeds, Anise, mustard seeds, half jeera and grind them to powder..keep a side now.
# ) now heat up oil , add cumin seed, onion seed, fenugreek seed and stir them for 1 minute. Now add lady fingers a shallow fry them for 8-10 minutes.
#) Now add other spices like Mango powder, salt, red chilli powder, haldi powder and curd. Stir well, close the lead and cook for 10 minutes on low flame.

ACHAARI BHINDI IS READY NOW..SERVE IT WITH ROTI.😊

Salma Siddiqui


सामग्री:

1 किग्रा भिंडी (भिंडी)
1 बड़ा चम्मच प्याज का बीज (कलोंजी)
1 बड़ा चम्मच जीरा (जीरा)
2 बड़े चम्मच अनीस (सैफ)
2 बड़ा चम्मच धनिया बीज (साबुत धनिया)
1 बड़ा चम्मच मेथी दाना (मेथी दाना)
1 बड़ा चम्मच सरसों का बीज (सरसो दाना)
2 बड़े चम्मच सूखा आम पाउडर (आमचूर)
2 बड़ा चम्मच लाल मिर्च पाउडर (लाल मिर्च)
1 बड़ा चम्मच हल्दी पाउडर (हल्दी)
1 कप दही
नमक
2 बड़े चम्मच तेल।

तैयारी:


#) सभी लेडीफिंगर्स कटा हुआ और एक तरफ रखें।

#) एक मिक्सर ग्राइंडर लें, धनिया के बीज, सोफ़, सरसों के बीज, आधा ज़ीरा डालें और उन्हें पाउडर बनने तक पीसें  । अब एक साइड रखें!

#) अब तेल गरम करें, उसमें जीरा, प्याज के बीज, मेथी के दाने डालें और उन्हें 1 मिनट तक चलाएं। अब इसमें भिंडी को डालकर 8-10 मिनट तक भूनें।
#) अब इसमें अन्य मसाले जैसे मैंगो पाउडर, नमक, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर और दही मिलाएं। अच्छी तरह से हिलाओ, ढक्कन बंद करें और धीमी आंच पर 10 मिनट तक पकाएं।

ACHAARI BHINDI IS READY NOW..SERVE IT WITH ROTI.😊

Salma Siddiqui

टिप्पणियाँ