1 kg Chicken
4 big onions
3 big tomatoes
1 tbsp Ginger- Garlic paste
100 g curd
1/2 cup sasame seed powder(till)
1 cup refined floor (maida)
8-10 g dry whole red chilli
1 tbsp fennel seed(sauf)
1 tbsp cumin seed (zeera)
1 inch cinnamon stick
5-6 cloves (laung)
8-9 black peppers (Kali mirch)
5-6 green cardamom (chhoti elaichi)
2-3 bay leafs (tez patta)
1 phul chkri (optional)
1 tbsp coriander powder (Dhaniya)
1/2 turmeric powder ( huldi)
3-4 Green chilli
1 tsp food color
Salt
2 tbsp oil.
PREPARATION:
#) MARINATE THE CHICKEN:
Take a bowl, put curd, 3 tbsp refined floor, red food color and salt, mix them well and marinate it for an hour.
#) In the mean while, Take a mixer grinder jar, put dry red chilli, cumin seed, fennel seed, cloves,black pepper, cinnamon,baby leaf, phool chkri , 3 onions and tomatoes, grind them till it become smooth paste. Keep aside.
#) cut remaining 1 onion into big cubes. Keep it aside.
DEEP FRY MARINATED CHICKEN:
Heat oil in a kadhai. Put marinated chicken in it and deep fry it till it become tendered. Than keep said.
PREPARE GRAVY FOR MURGH USMANIA:
#) Heat 2 tbh oil in a kadhai, put whole spices and onion cubes, saute them for few minutes. Now add red chilli powder, coriander powder, salt, and tomato spices paste, 1/2 food color and little water in it and stir it for 6-7 minutes.
Now add fried chicken in it and cook it for 10 minutes on low flame.
Now add sliced green chili and 1 tsp sugar and shimmer it for 2 minutes more.
GARNISH MURGH USMANIA WITH GREEN CHILLI AND GINGER JULLIANS AND SERVE IT WITH LACHHA NAAN..
Salma Siddiqui.
सामग्री:
1 किलो चिकन
4 बड़े प्याज
3 बड़े टमाटर
1 बड़ा चम्मच अदरक- लहसुन का पेस्ट
100 ग्राम दही
1/2 कप तिल के बीज का पाउडर (तब तक)
1 कप (मैदा)
8-10 ग्राम सूखी साबुत लाल मिर्च
1 बड़ा चम्मच सौंफ बीज (sauf)
1 बड़ा चम्मच जीरा (ज़ीरा)
1 इंच दालचीनी छड़ी
5-6 लौंग (लौंग)
8-9 काली मिर्च (काली मिर्च)
5-6 हरी इलायची (छोटी इलाइची)
2-3 बे लीफ़्स (तेज पेट्टा)
1 फूल चकरी (वैकल्पिक)
1 बड़ा चम्मच धनिया पाउडर (धनिया)
1/2 हल्दी पाउडर (हल्दी)
3-4 हरी मिर्च
1 चम्मच भोजन का रंग
नमक
2 बड़े चम्मच तेल।
तैयारी:
#) चिकन को मिलाएं:
एक बाउल लें, उसमें दही, 3 टेबलस्पून रिफाइंड फ्लोर, रेड फूड कलर और नमक डालें, उन्हें अच्छी तरह मिलाएं और इसे एक घंटे के लिए मैरीनेट करें।
#) इतनी देर में, मिक्सर ग्राइंडर जार लें, सूखी लाल मिर्च, जीरा, सौंफ के बीज, लौंग, काली मिर्च, दालचीनी, बेबी पत्ता, फूल चकरी, 3 प्याज़ और टमाटर डालें, इन्हें तब तक पीसें जब तक यह स्मूद पेस्ट न बन जाए।
#) शेष 1 प्याज को बड़े क्यूब्स में काटें। इसे एक तरफ रख दें।
डीप फ्राइड मैरीनेटेड चिकन:
कढ़ाही में तेल गरम करें। इसमें मैरीनेटिड किया हुआ चिकन डालें और इसे तब तक डीप फ्राई करें जब तक यह टेंडर न हो जाए।
गेर्वी की तैयारी:
#) एक कढाई में 2 tbsp तेल गरम करें, साबुत मसाले और प्याज़ के क्यूब्स डालें, उन्हें कुछ मिनटों के लिए भूनें। अब इसमें लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, नमक, और टमाटर मसालों का पेस्ट मिलाएं. 1/2 भोजन का रंग और इसमें थोड़ा पानी और इसे 6-7 मिनट तक हिलाएं।
अब इसमें फ्राई किया हुआ चिकन डालें और धीमी आंच पर 10 मिनट तक पकाएं।
अब इसमें कटी हुई हरी मिर्च और 1 टीस्पून चीनी मिलाएं और इसे फेंट लें
हरी मिर्च के साथ गार्निश करे मुर्ग उसमानिया को और लच्छा नान के साथ परोसिये।।
सलमा सिद्दीकी
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