PANEER JHALPHRAZI

          

INGREDIENTS:
200 gm Paneer(cottage cheese)
2 capsicum
2 medium size onions in cubes
1 Brown onion (sliced & deep fried) 
1 tbsp cumin seed(Jeera )
1 tbsp coriander Powder
1/2 turmaric powder(haldi)
1/2 red chilli powder
2-3  dried red chillies
1or 2 tomatoes
1tbsp Ginger-Garlic paste
3-4 cloves
2-3 cardamom
7-8 black pepper
1cinnamon sticks
2 bay leafs
Salt
2 tbsp oil.

PREPARATION:
#) Sliced 1 Onion ,deep fry it till it becomes golden Brown. Strain it and keep aside.
#) take Mixer jar, put brown onion, tomatoes in cubes,  cumin seed, whole red chilles and grind them to prepare  paste.
#) Now heat a kadhai or pan, put oil in it , now add cumin seeds and whole spices like cinnamon stick, cloves, black pepper, bay leafs, cardamom and saute them for 3 minutes. Now add onions cubes and shallow fry them for around 3-4 minutes, now add ginger-garlic paste, red chilli powder, coriander powder, turmeric powder, salt , onion chilly paste and little water and stir fried them for 5 mins so that  aroma can be released.
Now add capsicum cubes and cook it for 5 mins on low flame . now finally add Paneer slices, mix it properly and shimmer it on low flame for about 5 minutes ,that turn off the flame .
YOUR PANEER JHALPHRAZI IS READY NOW. SERVE IT WITH BUTTER NAAN.

I will soon post homemade without tandoor butter naan soon.
If you like my recipe thn please  leave a comment.
Thanks,

Salma Siddiqui



सामग्री:

200 ग्राम पनीर (पनीर)
2 शिमला मिर्च
क्यूब्स में 2 मध्यम आकार के प्याज
1 भूरा प्याज (कटा हुआ और गहरा तला हुआ)
1 बड़ा चम्मच जीरा (जीरा)
1 बड़ा चम्मच धनिया पाउडर
1/2 हल्दी पाउडर (हा1/2 हल्दी पाउडर (हल्दी)
1/2 लाल मिर्च पाउडर
2-3 सूखी लाल मिर्च
1or 2 टमाटर
1 छोटा चम्मच अदरक-लहसुन का पेस्ट
3-4 लौंग
2-3 इलायची
7-8 काली मिर्च
दाल चीनी स्टिक
2 करी पत्ता
नमक
2 बड़े चम्मच तेल।


तैयारी:

#) कटा हुआ 1 प्याज़, इसे गोल्डन ब्राउन होने तक डीप फ्राई करें। इसे तनाव दें और अलग रखें।

#) मिक्सचर जार लें, ब्राउन प्याज, क्यूब्स में टमाटर, जीरा, साबुत लाल मिर्च डालें और पेस्ट तैयार करने के लिए उन्हें पीस लें।

#) अब एक कढ़ाही या पैन गरम करें, उसमें तेल डालें, अब उसमें जीरा और साबुत मसाले जैसे दालचीनी स्टिक, लौंग, काली मिर्च, बे लीफ्स, इलायची डालें और उन्हें 3 मिनट के लिए भूनें!
अब इसमें प्याज के क्यूब्स को डालें और लगभग 3-4 मिनट तक भूनें, अब अदरक-लहसुन का पेस्ट, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर, नमक, प्याज मिर्च का पेस्ट और थोड़ा पानी डालें और हिलाएँ 5 मिनट के लिए ताकि सुगंध जारी की जा सके।

अब इसमें शिमला मिर्च के टुकड़े डालें और धीमी आंच पर 5 मिनट तक पकाएं।
अब अंत में पनीर के स्लाइस डालें, इसे अच्छी तरह मिलाएँ और इसे धीमी आंच पर लगभग 5 मिनट तक हिलाएँ, इससे आँच बंद हो जाएगी।
आपका PANEER JHALPHRAZI अब तैयार है। बटर नान के साथ सर्व करें।

मैं जल्द ही बिना तंदूर मक्खन नान घर का बना जल्द ही पोस्ट करूंगा।

अगर आपको मेरी रेसिपी  पसंद है तो कृपया एक टिप्पणी छोड़ दें।

धन्यवाद,

सलमा सिद्दीक़ी

टिप्पणियाँ