Shahi Mutton Korma

     

INGREDIENTS:
1kg mutton
1/2 kg onions
250 g curd
20-25 cashewnuts (kaju)
1 stick cinnamon (daalcheeni)
10-12 black peppers (Kali mirch)
3 black cardamom (ilaiichi)
7-8 clove (long)
2 tbsp red chilli powder
3 tbsp coriander powder
1 tbsp garam masala powder
Salt
2 tbsp Oil.

PREPARATIONS:
#) Slice the onions and deep fry them till it becomes crispy golden brown. Keep them aside.
#) take a mixer grinder jar, put cashewnuts and half of curd in that and grind them till they become smooth paste. Now keep it aside. It gives a richness to your shahi mutton normal.
#) now put remaining curd and fried brown onions in mixer grinder jar and make a smooth paste . keep it aside too. It will be used while we ll be preparing gravy of shahi mutton normal.

PREPARING GRAVY OF SHAHI MUTTON KORMA:
#) Heat up a pateela or pressure cooker, add tbsp 2 oil in it. Now add whole spices like clove, cardamom, black pepper, cinnamon stick and bay leafs and stir them for 2 minutes.
#) now add red chilli powder, coriander powder, salt, add little water and and stir them for 6 to 8 minutes. When oil get separated, add mutton and stir well for 5 minutes than add curd & brown onion paste and cook it on low flame for 45  minutes or if you are preparing it in pressure cooker than let it cook on medium to low flame for 20 mins.
#) Now open the lead and check your mutton korma and  if mutton is shimmered then add cashew nuts and curd paste in it, cook for 5 minutes more now. 
#) now finally add garam masala powder in your shahi mutton korma.

SHAHI MUTTON KORMA IS READY NOW.
SERVE IT WITH NAAN😊.

Salma Siddiqui


       

शाही मटन कोरमा

सामग्री:

1 किग्रा मटन
1/2 किलो प्याज
250 ग्राम दही
20-25 काजू (काजू)
1 स्टिक दालचीनी (दलचेनी)
10-12 काली मिर्च (काली मिर्च)
3 काली इलायची (इलाईची)
7-8 लौंग (लंबी)
2 बड़े चम्मच लाल मिर्च पाउडर
3 बड़े चम्मच धनिया पाउडर
1 बड़ा चम्मच गरम मसाला पाउडर
नमक
2 बड़े चम्मच तेल।

तैयारी:

#) प्याज़ को स्लाइस करें और उन्हें कुरकुरा सुनहरा होने तक डीप फ्राई करें  ..
#) एक मिक्सर ग्राइंडर जार लें, उसमें काजू और आधा दही डालें और उन्हें तब तक पीसें जब तक वे स्मूथ पेस्ट न बन जाएं। अब इसे एक तरफ रख दें। यह आपके शाही मटन को सामान्य रूप से समृद्धता प्रदान करता है।

#) अब मिक्सर ग्राइंडर जार में बचे हुए दही और तले हुए भूरे प्याज डालें और एक स्मूथ पेस्ट बनाएं। इसे भी अलग रखें। जब हम शाही मटन की ग्रेवी को सामान्य रूप से तैयार करेंगे, तब इसका उपयोग किया जाएगा।    SHAHI MUTTON KORMA का पूर्वव्यापी उपहार:

#) एक पतीला या प्रेशर कुकर गरम करें, उसमें 2 बड़े चम्मच तेल डालें। अब इसमें साबुत मसाले जैसे लौंग, इलायची, काली मिर्च, दालचीनी स्टिक और बे लीफ्स और सेंट डालें  !!    
#) अब लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, नमक डालें, थोड़ा पानी डालें और उन्हें 6 से 8 मिनट तक चलाएं। जब तेल अलग हो जाए, तो मटन डालें और दही और भूरा प्याज़ लें , दही और ब्राउन प्याज़ का पेस्ट डालें और इसे धीमी आंच पर 45 मिनट तक पकाएँ या अगर आप इसे प्रेशर कुकर में तैयार कर रहे हैं तो इसे मध्यम से धीमी आँच पर 20 मिनट तक पकने दें।   
#) अब ढक्कन खोलें और अपने मटन कोरमा को चेक करें और अगर मटन पक गया है तो इसमें काजू और दही का पेस्ट मिलाएं, अब 5 मिनट और पकाएं।       
#) अब आखिर में अपने शाही मटन कोरमा में गरम मसाला पाउडर डालें।

SHAHI MUTTON KORMA अब पढ़ें हैं।
इसे नान के साथ सर्व करें।


सलमा सिद्दीकी


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