250 Dry dates (chhuara)
200 g sasame seeds (Till)
1 cup milk powder
1 cup sugar
200 g Desi ghee
1/2 cup Dry fruits chopped
PREPARATION:
#) soak chhuara over night atleast and grind them in morning..keep them aside.
#) Heat up a pan, put sasame seed in it and dry roast them for 8 mins on low flame. Let it be normal ,than grind them to make powder . now keep it aside.
# Now heat up desi ghee and put chhara mixture in it and shallow fry for 8 mins on medium flame. Now add sugar and cook for 5 mins.
Now add sasame seed powder and milk powder and dry fruits in it and cook 5 mins more.
Now off the flame and let it be normal.
FOR GARNISHING:
Grease a thaal or plate big plate and spread this burfi mix over it..keep it in fridge for 1/2 hour to set the burfi mix.
Now cut them in pieces and decorate with dry fruits and sprinkle sasame seed, I used cashunuts.
YOUR CHHUARA & SASAME SEED BURFI IS READY TO EAT NOW.
THANKS,
Salma Siddiqui
सामग्री:
250 सूखी खजूर (चुरा)
200 ग्राम तिल (तिल)
1 कप दूध पाउडर
1 कप चीनी
200 ग्राम देसी घी
1/2 कप ड्राई फ्रूट्स कटा हुआ
तैयारी:
#) छुहारे को कम से कम रात को भिगो दें और सुबह इन्हें पीसकर अलग रख दें।
#) एक पैन गरम करें, उसमें तिल डालें और धीमी आंच पर 8 मिनट के लिए भूने। इसे सामान्य होने दें, पाउडर बनाने के लिए इन्हें पीस लें। अब इसे अलग रख दें।
# अब देसी घी को गर्म करें और उसमें छुआरा मिश्रण डालें और मध्यम आंच पर 8 मिनट के लिए उबालें। अब चीनी डालें और 5 मिनट तक पकाएं।
अब इसमें तिल के बीज का पाउडर और दूध पाउडर और सूखे मेवे मिलाएं और 5 मिनट और पकाएं।
अब आंच से उतारें और इसे सामान्य होने दें।
सजावट के लिए:
थाल या प्लेट की बड़ी प्लेट को घी लगालें और इस बर्फी के मिश्रण को इसके ऊपर फैला दें। इसे बर्फी के मिश्रण को सेट करने के लिए 1/2 घंटे के लिए फ्रिज में रख दें।
अब उन्हें टुकड़ों में काट लें और मेवाओं के साथ सजालें और तिल के बीज छिड़कें, मैंने कैशुनट्स का इस्तेमाल किया।
आपका CHHUARA और SASAME seed BURFI अब खाने के लिए तैयार है।
धन्यवाद,
सलमा सिद्दीकी
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